Topení uhlím od 1. září 2024

Předešlý text na obrázku je přímo od Severočeských dolů Bílina úpravna uhlí Ledvice, od kterého jsme certifikovaní prodejci viz. ocenění Stříbrná známka od SD počínaje r. 2013 doposud.

Dejte si pozor na nabídky ledvického uhlí od jiných prodejců za ceny 600,- Kč/q s DPH, která je nižší než režijní náklady prodeje bílinského uhlí z Ledvic. Jde o záměnu uhlí z jiných dolů,  zpravidla s dvojnásobným obsahem síry a dechtových složek, které nesplňují stanovené ekologické parametry. Tím se vystavujete možnému postihu ze strany státních orgánů, pokuty až 50 000,- Kč a to i opakovaně. To není šetření na správném místě, hrozí Vám pokuta a ještě si ničíte kotel s komínem.

Zkontrolujte si na štítku svého kotle nebo dotazem u výrobce či prodejce, jakou má uvedenu emisní třídu. Kotle třídy 3., 4. a 5.  a to i na ruční přikládání vyhovují.

Kotlem se rozumí, že je umístěn v samostatné technické místnosti (tedy kotelně) a vytápí ohřevem vody v radiátorech celý dům.
Pokud se jedná o krbová kamna a krbové vložky, které jsou konstrukčně určené pro přímé vytápění místnosti, nejedná se o kotel, a to ani v případě, že jsou vybavené tepelným výměníkem pro ohřev vody. Důležitá je však podmínka, že primární funkcí kamen nebo vložky je přímé vytápění místnosti, ve které jsou umístěné. Při splnění této podmínky v nich není topení uhlím OMEZENO.

Dle vlastních zkušeností topíme v automatickém kotli s násypkou uhlím 10 let. Finanční úspora oproti plynu činí 65 % a oproti elektrokotli pak zhruba 85 % nákladů.

Autor příspěvku: Leoš Petzold